Het verhaal achter Rembrandts meesterwerk: De Nachtwacht

Deel 1

Rembrandt van Rijn heeft uiteraard geen introductie nodig. De Nachtwacht daarentegen wel. Het beroemdste schilderij van de Nederlandse schilder heeft namelijk behoorlijk wat meegemaakt.

Grote kans dat je ooit in Het Rijksmuseum bent geweest om Rembrandts kunstwerk De Nachtwacht in levende lijve te aanschouwen. Een prachtig schilderij met een super interessant verhaal er achter.

Het ontstaan van de Nachtwacht

De Nachtwacht heeft tijdens de meer dan drie eeuwen dat hij bestaat veel te verduren gehad. Het schilderij is in 1642 geschilderd door Rembrandt van Rijn. De Nachtwacht is de bijnaam van dit schilderij, wat eigenlijk Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq heet, naar de personen die hier op afgebeeld staan. Het schilderij kreeg door de donkere kleur in de achttiende eeuw echter de bijnaam de Nachtwacht, wat natuurlijk wat beter in de mond ligt. De bijnaam klopt alleen niet, het schilderij moet een scène bij daglicht voorstellen.

De Nachtwacht is een schuttersstuk: een schilderij van een groep schutters. De schutters was een soort vrijwillige politie van burgers in het Amsterdam van de gouden eeuw. Schutter zijn was als lid zijn van een soort netwerkclub en de schutters lieten zich graag in vol ornaat afbeelden (een soort influencers?). De specifieke groep op dit schilderij kozen hier Rembrandt voor uit en betaalden hem ongeveer 1600 gulden, wat misschien weinig lijkt, maar ongeveer zes keer het jaarloon voor een werkman uit die tijd was.

De Nachtwacht is echter niet een typisch schuttersstuk. Het klassieke schuttersstuk doet meer denken aan een groepsfoto want de schutters zitten hier met z’n allen rond een maaltijd aan tafel. Op de Nachtwacht is de schutterscompagnie theatraler afgebeeld. Ook is de voorstelling mysterieuzer. Zo wordt door het licht je aandacht naar een klein meisje getrokken, dat mogelijk een symbool voor de schutters is.

 

In het volgende bericht (deel 2) ; De avonturen van de Nachtwacht

 

Dutch Wood Artist;
Het Beroemdste kunstwerk van de wereld straks in hout met een formaat van bijna 16 m2

Binnenkort gaat Jakko van start met dit uitdagende project.

 

Volg dit unieke project op  de website en Social media.

En meld je aan voor de nieuwsbrief en volg daarmee het hele proces van Jakko Woudenberg op de voet. https://www.dutchwoodartist.com/ml-33088-0/nieuwsbrief

 

de nachtwacht rijksmusem dutchwood de nachtwacht rijksmusem dutchwood