Rembrandt van Rijn – De schilder van o.a. De Nachtwacht

Rembrandt van Rijn is een Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar uit de Gouden Eeuw. Hij wordt gezien als één van de meest succesvolle schilders ooit. Één van zijn  bekendste schilderijen is De Nachtwacht.

Rembrandt Harmensz. van Rijn werd in 1606 geboren in Leiden als negende kind van Harmen Gerritz. van Rijn en Neeltgen Willemsdr. van Zuytbrouck. Zijn vader was molenaar, iets dat in die tijd wel goed verdiende. 

Rembrandt ging kort naar de Latijnse school en werd ingeschreven op de universiteit van Leiden, maar koos ervoor om kunstschilder te worden. Drie jaar kreeg hij les van schilder Jacob van Swanenburg. Zowel Van Swanenburg als zijn latere docent Pieter Lastman waren erg geïnspireerd door de Italiaanse kunst. Hierdoor zijn in de werken van Rembrandt veel Italiaanse invloeden terug te vinden, hoewel de kunstenaar zelf nooit in Italië was. Vooral Michelangelo Caravaggio had veel invloed op het werk van Rembrandt.

Rembrandts Leidse periode (1625-1631)

Nadat Rembrandt korte tijd in Amsterdam had gewerkt, opende hij samen met zijn vriend Jan Lievens in Leiden een galerie. In 1627 nam hij bovendien voor het eerst leerlingen aan, waaronder de eerder genoemde Gerard Dou.

Rembrandt werd steeds beroemder. In 1630 verkocht hij zijn eerste etsen en in 1631 kreeg hij verschillende opdrachten van onder meer de beroemde arts Nicolaes Tulp, die hij in 1632 schilderde op De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Rembrandts eerste groepsportret.

In deze jaren (1640-1642) schilderde Rembrandt de Nachtwacht

In 1642 voltooide Rembrandt zijn grote groepsportret van leden van een Amsterdamse schutterscompagnie, dat later de naam Nachtwacht zou krijgen, waaraan hij enkele jaren had gewerkt. Door dit groepsportret op te zetten als een historiestuk met grote levendigheid en actie, betekende dit een revolutie in de formule van het groepsportret en werd het symbool bij uitstek van de Nederlandse Gouden Eeuw.[24][36]

Waarom de naam Nachtwacht?

Rembrandt hield het schilderij tamelijk donker, waardoor hij met lichteffecten de aandacht op bepaalde partijen kon vestigen. Door verkleuring van het vernis werd het schilderij nog veel donkerder, waardoor onterecht werd aangenomen dat het scenario op het schilderij zich ‘s nachts afspeelt. Zo kreeg het in de 18e eeuw als bijnaam De Nachtwacht.

 

Dutch Wood Artist;
Het Beroemdste kunstwerk van de wereld straks in hout met een formaat van bijna 16 m2

Binnenkort gaat Jakko van start met dit uitdagende project.

 

Volg dit unieke project op de website en Social media.

En meld je aan voor de nieuwsbrief en volg daarmee het hele proces van Jakko Woudenberg op de voet. https://www.dutchwoodartist.com/ml-33088-0/nieuwsbrief

Zelfportret van Rembrandt Zelfportret van Rembrandt
die-nachtwache-rembrandt die-nachtwache-rembrandt